Следвайте Гласове в ТелеграмИрландците зашлевиха шамар на будния елит и казаха

...
Следвайте Гласове в ТелеграмИрландците зашлевиха шамар на будния елит и казаха
Коментари Харесай

Първият гей премиер на Ирландия Лио Варадкар изненадващо подаде оставка

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Ирландците зашлевиха пестник на " будния " хайлайф и споделиха " не " на джендър поправките в Конституцията и " да " на брака и фамилията

Ирландският министър председател Лио Варадкар изненадващо подаде оставка от поста, както и като и водач на ръководещата партия " Фина Гейл “, като се стимулира с персонални и политически аргументи, съобщи Ройтерс.

" Подавам оставка като ръководител и водач на " Фина Гейл “ още през днешния ден и ще подам оставка като министър председател незабавно откакто моят правоприемник има опция да поеме поста ", сподели Варадкар пред публицистите, които се събраха пред постройката на държавното управление в Дъблин.

Напускането на Варадкар като водач на трипартийната коалиция не води автоматизирано до избори, отбелязва Ройтерс.

Той сподели, че е изискал новият водач на партията да бъде определен на 6 април, което ще разреши идващият министър председател да бъде определен след великденската почивка на Народното събрание.

Говорейки прочувствено до момента в който даваше изказването си, Варадкар сподели, че това е било подобаващото време за него да се отдръпна и че няма " действителна причина “ зад решението му.

" Нямам нищо друго, което да чака, нямам нищо поради. Нямам избрани персонални или политически проекти “, сподели той.

През 2017 година Варадкар стана първият министър-председател гей на в миналото консервативната католическа страна и най-младият човек, заемал поста в историята на страната, показва Ройтерс.

Той се завърна на премиерския пост през 2022 година след сделка за ротация сред " Фина Гейл “ и " Фина Фойл “ - двете по-големи партии в тройната коалиция с по-малката Зелена партия.

Следващите избори би трябвало да бъдат свикани до началото на идната година.

Претенденти да наследят Варадкар като водач на " Фина Гейл “ са министърът на висшето обучение Саймън Харис, който беше министър на опазването на здравето по време на пандемията от КОВИД-19, министърът на предприятията Саймън Ковини, някогашният вицепремиер за държавните разноски Паскал Донохоу и министърът на правораздаването Хелън Макенти.

Инфо: mediapool.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР